Pages

Friday, June 26, 2009

Bila budak melayu cakap melayu tak betul

My sis just got back for summer vacation here with her 3 children and they have been here for almost 1 month. But the hillarious thing is the children itself. Nak cakap melayu pon kena pikir lame-lame dan belom lagi campur die punya slang haha

Last 2 weeks my sis balik kampung kat Kelantan. Makcik-makcik aku semua happy walaupon komunikasi macam ayam itik hehe. Bila aku tnya Izzah, 2nd child, pandai tak cakap melayu? Die bley jwb "Yes, i know how to speak Malay. I learnt from Upin and Ipin. Betul...betul..." Pastu die bley start berlakon jadik Upin then Kak Ros.


Cite kat Kelantan lak lagi hampeh. My sis bawak 1st child, Zuhair pegi bersunat haha. Masa sunat tu die tak nangis tapi die bley jerit kat my sis "Ibu! Is that my blood?" Ayat paling best die cakap lepas kesan bius hilang "Ibu, i don't want to sunat again"


That's my niece & nephew as mat saleh celup. Bile kite cakap melayu die bley lak gi translate dalam english balik. Cess.

3 comments:

Ryehanna said...

haha...
kalo dak2 ckp melayu berslang2 omputih ni mmg lawak ah...

byk bnda kelakar yg kuar dr mulut diorg.

masa cousins br blk dr scotland (after staying there for 4 years cos bapak sedara wat phd), mmg xtau ckp melayu.. yang klakar bila diorg sebut Kentut sbg 'Kutut'. Bagi diorg perkataan kentut tu lawak gile sgt ler..

tp lame2 ok la...;)

noor afzan said...

so cute your niece and nephew..

^arina^ said...

Ryehanna, my nieces & nephew ni just blk for summer vacation je. pasni balk US dah lupa balik caner nak ckp kelantan hehehe