Pages

Friday, May 15, 2009

hidup ini mencabar

Kadang-kadang sebagai manusia biasa yang lemah dah tidak puas dengan apa yang dimiliki, aku kerap mengeluh and wish for something better. Memang tak salah untuk bermimpi tapi kalau ia diiringi dengan rasa iri hati atau tak puas hati, mungkin tak patut. Aku adalah salah seorang dari golongan tersebut. I'm not ashamed to admit it.


Aku bukannya tak bersyukur tapi sometimes the situation we're in not allowed us to feel the gratitude. But I'm trying here okay..... Dan kat sini aku nak kongsi dua cite/situasi yang sedikit sebanyak dapat menginsafkan aku ( walaupon selalu lupa kan heheheh)

***********

Cerita 1: Seorang Makcik Cleaner
One of those days aku balik keje shift pagi dalam kul 5 macam tu...masa aku kuar dekat guard ade sekumpulan makcik cleaner. Ada la sorang makcik ni tanya aku boleh tak tumpangkan die sampai stesen komuter? Aku ok jer sebab dulu masa aku xde keta selalu gak tumpang orang lain sampi komuter. So, dalam keta aku borak-borak la ngan makcik ni...tnaya umah die kat mane and bla..bla....... Ape yang buat aku terkejut dan rasa insaf adalah bila aku tau betapa jauh dan susahnya perjalanan beliau setiap hari. Dari opis makcik ni tumpang sesape la kan (sebab kalo amik taxi die charge rm5 utk jarak tak sampai 500m) mane la makcik ni larat nak bayar tiap-tiap hari. So beliau naik komuter sampai KL Central, then amik Putra LRT sampai Wangsa Maju, then amik bus Rapid sampai umah die. Tabah tak makcik ni? Aku yang mendengar ni rase tersentap sebab dulu masa aku dok Cheras asek je mengeluh naik komuter, tapi makcik ni xde pon mengeluh untuk perjalanan die yang memenatkan ni setiap hari untuk dapat rezeki. So aku memang respect giler ar. Aku xtau la everyday makcik ni kuar umah kul bape untuk sampai kat opis kul 7 pagi.


Cerita 2: Seorang Penjual Cincin
Masa aku gi teman opismate lunch last week, kat area tempat makan tu ada sorang mamat berbangsa Indonesia yang tengah gerak dari satu meja ke satu meja untuk jual cincin lelaki. Aku tak tau la cincin tu berkualiti ke tak sebab die pon tak tunjuk kat aku kan. Tapi yang membuatkan aku sedih/marah tu sebab ada satu meja ni yang diduduki oleh sekumpulan lelaki Melayu, yang mana si penjual ni tunjukkan koleksi cincin die. Aku paham kalau dorang taknak beli ataupun memang tak suka langsung cincin tu, tapi boleh tak tolak dengan cara yang baik. Tak payah nak berkurang ajar ngan si penjual. Bangang la orang macam ni. Pastu yang aku xboleh blah tu kumpulan lelaki Melayu ni boleh pulak perli-perli si penjual Indonesia nih. Panas hati den mase tuh. Aku bukannye taknak gi sound mangkuk2 ni tapi disebabkan opismate yang tengah makan kat depan aku ni tengah story pasal life 'n death die (serius tau!) xkan lak alu nk berkurang ajar kan? Okay, berbalik pada cerita si penjual nih. Die yang sedar die dihina just jeling2 dengan muka tak puas hati dan mulut yang terkumat-kamit (aku xtau la die cakap ape...sumpah seranah gak kot huhu) Walaupon si penjual ni dah blah dari area aku makan dan pegi ke warung sebelah pon, mamat2 Melayu ni still lagi ejek-ejek die dengan suara yang kuat. Aku pon tak paham! Tapi yang aku nak highlight kat sini adalah ketegaran si penjual Indonesia ni untuk terus mencari rezeki walaupu dicaci maki oleh sesetengah orang. Dah la jalan kat tengah2 panas. Aku respek la orang macam ni. Good Luck Si Penjual Indonesia, semoga anda beroleh rezeki yang banyak.


***********

> Sekian sahaja cerita hari ini. Semoga kita sama2 amik pengajaran (terutamanya aku sendiri)
> Jangan asek mengeluh & merungut ( tapi kalau buat sebab dah stress sgt adalah dibenarkan)



4 comments:

filz said...

wow. sgt menginsafkan.. tazkirah untuk hari ini.

byk cerita sbnrnya..tp tataw mcm mana nk cerita. btol tk? hihi

^arina^ said...

haah. insaf sekejap

itu ar xtau nk cite ape

hazreen diana said...

Insaf..insaf..huhuhuhu

^arina^ said...

tau pon...hahhahahaha
pengajaran utk sume org :)